9 adımda etkileyici blog yazıları oluşturmak
Sık sık beyaz bir sayfanın önüne oturuyor ve onu nasıl mükemmel bir blog yazısına dönüştürebileceğiniz konusunda kafamı patlatıyorsunuz?
9 adımda boş bir sayfadan yüksek SEO potansiyeli sunan bir blog yazısını nasıl oluşturacağınızla alakalı size rehberlik edeceğim. Sonunda, okuyucularınız için hızlı bir şekilde yüksek kaliteli içerik oluşturabileceğiniz ve semantik SEO için mükemmel olan bir şablonunuz olacak.
1. Adım: Blog yazınız için bir konu seçin
Kalbi ve ruhu olmayan bir blog yazısının ortaya çıkmasının nedeni; Seçilen konuyla ilgilenmemek ve arama hacmine odaklanmaktan başka birşey değildir.
Bu yaklaşım genellikle web sitenizin en önemli unsurunu gözden kaçırır: ziyaretçileriniz.
İyi içerik her zaman öncelikle okuyucu odaklı olmalı ve sonrasında anahtar kelime odaklı olmalıdır. Bu durum okuyucularınızın seveceği bir konu seçtiğiniz anlamına gelir. Bloğunuza , içerik stratejinize uyan bir konu olmalıdır.
Bir konuyu severek yazmanız içeriği daha kaliteli ve daha okunaklı hale getirecek ve okuyucularınız içeriği hızlı bir şekilde fark edecektir.
Adım 2: Blog makaleniz için boş bir word sayfası açın
Blog makalenizi doğrudan WordPress'te veya seçtiğiniz CMS'de de yazabilirsiniz. Pek çok blogcu bu yöntemi tercih ediyor çünkü Yoast SEO gibi bir eklentiler gerçek zamanlı geri bildirim sağlıyor.
Yoast yeşil ışıklara yıllarca hep heyecanla baktım. Bu arada, birçok blog yazarı gibi, Google Dokümanlar'a geçtim. .
Bunun birkaç avantajı var:
- Bitmiş makalenizi hızlı bir şekilde paylaşabilir ve başka birinin onu düzeltmesini sağlayabilirsiniz.
- Makalede başka bir yazarla işbirliği yapabilirsiniz.
- Araştırma sonuçları ve aniden gelen ilhamlarınızı , akıllı telefonunuzdaki potansiyel blog yazınıza hızlıca ekleyebilirsiniz.
- Google Dokümanlar'da bulunan sesi yazıya çevirme özelliği ile yazınızı (biraz pratik yaparak) konuşarak metne dönüştürebilirsiniz.
- Blog yazınız hızlı bir şekilde yapılandırılabilir. Tüm paragrafları çok az çabayla değiştirebilirsiniz.
- Semrush, Ahrefs, MOZ gibi harici anahtar kelime araçları kullanıyorsanız , eklentiler aracılığıyla doğrudan Google Dokümanlar'a entegre edilebilir işinizi dahada kolaylaştırabilirsiniz.
3. Adım: Blog makalenizi oluşturmak için alt konuları araştırın
Tamamen beyaz bir sayfay ile başlamak zordur.
Yazınızı alt başlıklara ayırmak işinizi kolaylaştıracaktır. Zaman kazandıran ve blog yazmayı sizin için çok daha kolay hale getiren net bir yapıya sahip şablon oluşturmuş olursunuz.
Yazınız için alt konuları araştırmanın en iyi yolu, konuyla ilgili en yaygın soruları ve aramaları belirlemektir. Bu şekilde, hangi cevapları vermeniz gerektiğini ve okuyucularınızın ilgisini en çok neyin çekeceğini önceden bilirsiniz. Sonunda, tam bir kullanıcı deneyimi sunmuş olursunuz.
Sizin işinizi yapabilecek birkaç ücretsiz çevrimiçi araç bulunuyor. Düzenli olarak ve her blog yazısı için kullandığım iki araç AlsoAsked ve AnswerThePublic'dir .
AnswerThePublic, esas olarak Google'daki arama sonuçlarının altındaki "İlgili Aramalar" başlığı altında bulabileceğiniz anahtar kelimeleri ve arama sorgularını listeler. AlsoAsked.com bir adım daha ileri gidiyor. Birkaç yıldır, arama sonuçlarında "Kullanıcılar bunları da sordu" diye bir alan bulunuyor. Bu alanda Google, kullanıcıların bu konuda sorduğu tüm soruları alaka düzeyine göre sıralanmış olarak listeler.
4. Adım: Ana anahtar kelimeyi seçin
Şimdi, tüm bu çabalarımızın özüne gelelim: Yazınızı arama motorlarında göstermek istediğiniz ana anahtar kelime. .
Google Anahtar Kelime Planlayıcı'ya güvenmeyin
Ücretsiz anahtar kelime araştırması söz konusu olduğunda, genellikle Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı'yı kullanmanız önerilir.
Veriler doğrudan Google'dan geldiği için kulağa mantıklı geliyor. Ancak önemli olan, Anahtar Kelime Planlayıcı'nın size arama motorundaki arama sorgularının gerçek arama hacmini göstermemesidir. Google anahtar kelime planlayıcı reklam verenler için iyi bir araçtır.
En önemli faktör anahtar kelime zorluğu değildir
Birçok içerik yazarı, seçimlerini doğru anahtar kelimeye, anahtar kelimenin zorluğuna bağlar. Belirli bir anahtar kelime için sıralama yapmanın ne kadar zor olacağını görmek için çeşitli araçlar kullanırlar.
Genelde backlink profili alınır ve arama sonuçlarında diğer domainlerin ne kadar güçlü olduğu kontrol edilir. Bu durum çok büyük bir potansiyeli boşa harcayacağınız hatanın tam olarak olduğu yerdir.
Önemli olan sadece tüm etki alanının gücü değil, aynı zamanda anahtar kelime için sıralanan alt sayfaların gücüdür. Bu elbette biraz genel etki alanı gücüne göre belirlenir, ancak daha sonra yeni blog yazınızın dahili bağlantısı ve doğrudan yeni makaleye yönlendirilen harici bağlantılar tarafından da belirlenir.
Ahrefs gibi araçlar , rakiplerinizin anahtar kelimede ne kadar güçlü olduğunu size göreceli olarak gösterir.
Ekran görüntüsünde, UR altında URL lerin derecelendirmesini görebilirsiniz. Örneğin, etki alanı gücünüze sahip yeni bir blog makalesinin UR'sinin 15 olduğunu biliyorsanız, konuyu ele alabilirsiniz.
Seçilen anahtar kelime için yazılan içerikle iyi bir sıralama yakalama olasılığınız oldukça yüksektir.
Adım 5: Blog makalenizin yapısı için eşanlamlıları ve ilgili terimleri seçin
Geçmişte, SEO yapanlar içeriklerini yalnızca tek bir anahtar kelimeye bağlardı. Ama o zamanlar çok geride kaldı. Anahtar kelime optimizasyonu artık tek bir anahtar kelimeyle ilgili değil, konular ve anahtar kelime grupları ile ilgilidir.
Çok iyi yazılmış tek bir makale, yaklaşık 800 anahtar kelime ve anahtar kelime kombinasyonunu barındırabilir.
Bunun püf noktası, makaleniz için bir ana anahtar kelime kullanmanız, ancak onu mümkün olduğunca çok yerde eş anlamlılarla değiştirmenizdir.
Örneğin, "blog makalesi yaz" anahtar kelimesi, "blog yazısı yaz" ek anahtar kelimesi haline gelir.
Genellikle ana anahtar kelimeyi mükemmel bir şekilde tanımlayan eş anlamlı kelimeler aklınıza gelir. Aklınıza gelmediği durumlarda ise herhangi bir eş anlamlılar sözlüğünden yararlanabiliriz.
6.Adım: Meta etiketleri tanıyın ve ekleyin
Başlık etiketi ve meta açıklama, ziyaretçinizin Google arama sonuçlarında makaleniz için gördüğü ilk şeydir.
Başlık etiketi: Boşluklar dahil 60 karakterden az. Meta Açıklama: Boşluklar dahil maksimum 160 karakter.
Her iki alanı da bir etkinliğe ziyaretçi getirmesi gereken bir afiş ile kıyaslayabilirsiniz. Ne kadar heyecan verici ve davetkar yazılırsa, o kadar çok ziyaretçi çekecek demektir.
Pek çok yazarın farkına bile varmadığı şey, başlık etiketi ile makalenin asıl başlığının % 100 eşleşmesi gerekmediğidir.
Bu, başlık etiketinde kısa olmanız gerektiği anlamına gelir, ancak ana anahtar kelimeyi ve en az bir alakalı anahtar kelime varyasyonunu blog gönderinizin başlığına kolayca ekleyebilirsiniz.
Son birkaç yılda, arama motorlarının derecelendirme sistemi çok değişti. Google'ın amacına daha uygun hareket ederek, arama yapan kişiye arama metnine en alakalı arama sonuçlarını gösterdi.
Google'ın yapay zekası bir yazıdaki alaka düzeyini algılamada çok iyi bir hale geldi. Ve bunu makalede bulunan belirli terimlerin oranını belirleyerek yaptı.
İçeriğinizde olmayan metinleri meta verilere eklemeyin. Adil olun içerikte ne yazıyorsa ve neyi vaad ediyorsanız onu yazın. Önemli olan hiç bir meta etiketini boş geçmeyin. Meta etiketler için daha fazla bilgiyi "SEO için meta veriler ne kadar önemli?" başıklı yazımdan okuyabilir siniz.
En alakalı terimler için Google görsel aramayı kullanın
Fark etmemiş olabilirsiniz, ancak Google Görsel Arama, arama kutusunun altındaki konuyla eşleşen etiketleri gösterecektir. İçerik oluşturucular için bir altın madenidir.
Konunuza gerçekten fayda sağlayacak etiketleri tercih etmeniz önerilir. Rastgele tüm etiketleri kullanmanızın bir faydası olmayacaktır.
Google NLP API demosunu kullanın
Google, şirketlere bir Doğal Dil İşleme API'si sağlar. Türkçe için analiz kısımları henüz eksik olsada api sayfasında bulunan dil desteği sayfasından bakarak yapancı diller için bir analiz gerçekleştirebilirsiniz.
Neyse ki, API web sitesinde içeriğiniz için ek alakalı terimler belirlemek için kullanabileceğiniz bir demo da var.
- İlgili anahtar kelimede 1. olan web sitesini açın.
- Makale metnini kopyalayın ve NLP API demosunun text editörüne yapıştırın.
- En yüksek değerine sahip kelime ve kelime öbeklerini (anahtar kelimeleri) anlamlı bir şekilde içeriğinize entegre etmeye çalışın İlgili anahtar kelimede 2. ve 3. sırada çıkan rakipleriniz içinde aynısını yapabilirsiniz.
7. Adım: Başlıkları formülize edin
Başlıklar, pastamızın ballı karamelli kremasıdır. Ziyaretçilerinizin yazınızda göreceği ilk şeydir. Başlık onu etkilemiyorsa da, muhtemelen gördüğü son şey bu olacaktır.
Bu nedenle başlıkları formüle etmek için çalışma yapmak çok önemlidir. Yazınız için bir kaç başlık üretmek ve sonrasında en iyi performans göstereceğini düşündüğünüz başlığı seçmek en iyi yöntemdir.
Etkileyici başlıklar için en iyi yöntemler şunlardır:
- Başlığınız bu içerikteki gibi bir liste ise, makalenizin en başına sayılar koyun.
- Başlığınızın en başında etkili kelimeler kullanın. Aslında okuyucu için bir avantaj anlamına gelen çok güçlü kelimeler. Bu tür terimler, örneğin, "hızlı", "basit", "gizli", "etkilyeci", "en önemli" gibi türetebiliriz..
8. Adım: Makalenizi yazın
Bu adıma kadar geldik makale yazma adına birşey görmedik dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi makalemizi yazma zamanı. Bu noktaya kadar tüm adımları tamamladıysanız, önünüzde tüm alt başlıkları ve ilgili anahtar kelimeleri gösteren eksiksiz bir şablonunuz oluşmuştur.
En iyisi şudur: Bu şablonla rakiplerinizden çok daha öndesiniz. Çünkü şablonunuzu, blog makaleniz tematik ve anlamsal olarak son derece alakalı olacak şekilde otomatik olarak ayarladınız. Google'ın sevdiği gibi
Bir kaç ipucu;
Şimdilik, girişi atlayın
Her blog yazısının bir girişe ihtiyacı var. Giriş bölümünü asıl makaleyi yazdıktan sonra yazacağız.
Giriş, okuyucularınızı makaleye çekmede son derece önemli bir faktördür. Her blog yazarı bunu bilir ve giriş için bir hayli zaman harcar.
Odaklan ve sadece yazmaya başla
Odaklanın ve sadece yazmaya başlayın. Yeni başlayanların yaptığı en büyük hata, ilk yazılarını yazarken paragrafları düzeltmek ve yeniden yazmaktır. Her seferinde bu sizi odaklanmaktan çıkarır ve makalenizi hızlı ve tutarlı bir şekilde yazmanızı engeller.
Önce makaleyi yazma alışkanlığı edinin. İlk taslak olarak görün ve yazım hataları veya stil açısından endişelenmeyin. Bu aşamada, kafanızdaki içeriğin tam olarak içinizden geldiği gibi yazmanız önemlidir.
Son düzenlemede, hataları her zaman düzeltebilir ve ayrı bölümleri daha güzel bir şekilde yeniden ifade edebilirsiniz.
İç linklemeye özen gösterin
Bir web sitesinde ziyaretçiyi web sitenizde tutmayı başaramazsa geldiği kadar hızlı gider. Amacınız her zaman bekleme süresini, yani sitenizde geçirilen zamanı olabildiğince artırmak olmalıdır. İçeriğinizde alakalı diğer içerikleri belirtmeniz bunu yapmanın en kolay ve en iyi yoludur. Bu linklemenin bir örneğide bu yazımda mevcut 6. adımda diğer bir içeriğime bağlantı ekledim.
9. Adım: Bir giriş yazın
Artık makalenizi taslak olarak bitirdiğinize göre, giriş kısmına geçelim.
Okuyucunun problemini yakalayan bir soruyla başlayın. Ziyaretçiniz çok özel bir soruna çözüm bulmak için sitenize geldi. Bu yüzden Google'da arama yaptı ve yazınızı okuyor.
Sorunu doğrudan girişte bir soru şeklinde tekrarlarsanız, makalenizle tam olarak doğru sayfaya geldiğini ve kendisine yardım edildiğini düşünür.
Bunun güzel bir örneğini bu blog yazısının giriş bölümünde bulabilirsiniz. Hatırlıyor musun? İlk cümlede size bir soru sormuştum.
Bu yüzden ikimizi de aynı tekneye koydum. Artık yazı boyunca sorunumuzun çözümünü araştıracak bir ekibiz.
Çoğu blog yazarının gözden kaçırdığı şey temel içerik pazarlaması.
Soruna bir çözüm önerin
Ziyaretçi artık blog yazınızda kendi özel problemiyle uğraştığınızı biliyor. Sorunun çözümünü tam olarak bu makale ile sağladığınızı ona tek bir cümleyle bildirin. Bunu bildirdiğinizde yazınızı büyük bir ilgiyle okumaya başlayacaktır.
Ana anahtar kelimenizi ve en az bir eş eşanlamlıyı entegre edin.
Girişte bir kez ana anahtar kelimenizi eklemek en iyi uygulamadır. Ne daha fazla ne daha az.
Bununla Google'a, makalemizin anahtar kelimeler ile doldurmadığımızı seçilen konuyla alakalı olduğunu göstermiş oluyoruz.
Ek olarak, bir anahtar kelime kümesinin tamamı için sıralama olasılığını artırmak için ana anahtar kelimenize bir veya iki eş anlamlı eklersiniz.
Girişin hemen altına bir iç bağlantı ekleyebilirsiniz.
Yukarıda iç bağlantılardan zaten bahsetmiştik. Ziyaretçilerinizin geçirdiği süreyi artırmak istiyorsanız, böyle bir iç bağlantıyı doğrudan girişin altına yerleştirebilirsiniz. Çünkü giriş kısmında okuyucular hala dikkatli ve konuya odaklıdır. Böylece iç bağlantının algılanması daha olasıdır. Tabi giriş altı bağlantıyı her yazınıza eklemeniz şart değildir.
Sonuç
Bu yazıda yazanları adım adım gerçekleştirdiyseniz, ziyaretçiler ve kendiniz için güzel bir içerik yazdınız demektir.
Elinize sağlık.
Klavyenize taş değmesin :)