Google arama motoru harika bir vizyona sahiptir.

Bize internette bilgileri bulmamız için yarımcı olmaya çalışır.

Milisaniyeler içinde samanlıktan iğneyi çıkaran algoritmalar yazılır ve günlük olarak güncellenir. 2018 yılına kadar Google'ın odak noktası içerik, backlink ve kullanılabilirlikti.

2018'de bakış açısını değiştirdi. Artık en alakalı içerikleri bize sunmak için bazı prensipleri hesaba katmak istiyordu. Aşağıda EAT hakkında bilgi verip. EAT ın SEO üzerindeki önemini anlatacağız.

EAT nedir?

E-A-T Uzmanlık (Expertise), Yetkinlik (Authoritativeness) ve Güvenilirlik (Trust) anlamına gelmektedir. Google bunu ilk kez 2018'de Quality Rater Guidelines (Kalite Değerlendirme Yönergeleri) adı verilen belgede kullandı . Bu yönergeler, Google ın 10.000'den fazla kalite kontrol ekibi için klavuz görevi görmektedir.

Uzmanlık

Uzmanlık, bir içeriğin nitel seviyesini tanımlar.Klişe kriterlerin aksine, içerikle değil yazarla alakalıdır.

Bir yazarın uzman olup olmadığını nasıl ölçersiniz?

Bu sorunun cevabı, konuya bağlı olduğu için cevaplamak o kadar kolay değil. Sağlık, hukuk ve finans alanında yazan bir yazarın uzmanlığı büyük ölçüde eğitim ve nitelikler gibi resmi kriterlerle ölçülür. Google, bu alanı "YMYL" - Your Money Your Life - Kısaltması ile tanımlar.

Google şöyle der: Dilim döndüğünce çevirmeye çalışayım.

İçeriği oluşturan kişi konu hakkında yeterli deneyime sahipse. Resmi bir eğitiminin olup olmadığına bakmayız. O kişiye değer veririrz ve web sayfalarını cezalandırmayız.

Bir arama sorgusunun amacı kişisel nitelikteyse, Google yaşam deneyiminden dolayı kişiyi uzman olarak nitelendirir:

Örneğin, belirli hastalıkları olan kişiler için forumlar ve kişisel bloglar bulunuyor. Kişisel deneyimi paylaşmakta bizim gözümüzde bir uzmanlıktır.

Yetkinlik

Yetkinlik, sitenin itibarını dikkate alır. Google yorumları, referansları, siteye verilen bağlantıları değerlendirerek SERP te ilgili siteye bir yer belirler. Değerlendirilen parametreler ne kadar olumlu ise site otoritesinin o kadar iyi olduğu anlamına gelir. Site konusuna göre bir kategorilendirme yapılır. Örnek verecek olursak. Hukuk alanında iyi bir otoriteye sahip avukat, iyi bir yatırım danışmanı olmaktan da uzak olarak görülür.

Web siteleri için otoriteyi tamamen bağımsız incelemeler, referanslar, öneriler belirler. Google bağımsız kaynakları bilir ve dikkate alır.

Güvenilirlik

Güvenilirlik faktörü ve şeffaflığı içerir. İlgili sitenin ne kadar güvenilebilir olduğu ile alakalıdır.

Özellikle ödeme alınan e-ticaret web sitelerinin kullanıcıların güven notunu tam olarak alması gerekir. Bu durum ziyaretçileri doğrudan etkilediği gibi site sahibinide etkileyen bir durumdur. Sonuçta heryerden banner fışkıran, kullanılabilirlik olarak kötü, bütü yazıları birbiri ile çelişen bir siteden kimse alışveriş yapmak istemez.

Güvenilirlik için yapmanız gerekenler;

  1. Sitenizde SSQL kullanın
  2. Tasarım ve kullanıcı deneyimine odaklanın.

EAT'nin SEO Üzerindeki Etkileri

Aslında çok karmaşık bir konu değil. Yukarıda , güvenilirlik, uzmanlık ve yetkinlikten bahsettik. Bahsettiğimiz şeyleri düşündüğümüzde tümü bizim beklediğimiz ve dikkate aldığımız şeyler.

Bu konuyu konuşmamızın sebebi , Google ın aslıdan zaten dikkat etmemiz gerek prensipleri bir algoritma haline getirmesi.

Google 'ın böyle bir algoritma çıkarmadığını varsayarsak. Girdiğiniz bir alışveriş sitesinin SSL i yok, yavaş ve yorumları kötü diyelim. Bu siteye birdaha girer misiniz veya bu siteden alışveriş yapar mısınız?

EAT optimizasyonları

Gelecekte SEO'da başarılı olmak isteyenlerin, EAT prensiplerini benimseyip bu prensiplere göre çalışma yapmaları önerilmektedir.

1. Site hakkında bilgiler verin: Kimin hangi içeriği oluşturduğu görünür olmalıdır. Hakkında sayfasına özen gösterilmeli yapılan işle alakalı detaylı bilgi verilmelidir. Yapılandırılmış veriler arama motorları tarafından daha kolay okunabildiği için bu konuda size faydalı olacaktır.

Ödüllerinizi, referanslarınızı, konferans ve eğitimlerinizi anlatabilirsiniz.

2. Yazar profilleri: Özellikle blog sitelerinde sahibi olmayan yazılara çok fazla rastlarız. Ziyaretçi kimin yazısını okuduğunu görmek ister. Yukarıda bahsettiğimiz uzmanlık prensibide tam da burada devreye giriyor.

Tıpkı hakkında sayfası gibi yazar profil detaylarıda görüntülenmelidir. Bu kısma yazarın eğitimi, nitelikleri ve Linkedln gibi sosyal medya profilleri eklenebilir.

3. İletişim sayfaları: Kolay erişilebilen iletişim sayfaları olmalıdır. Mobil ve masaüstü gösterimlerde cihaza çözünürlüğe uygun yerlere yerleştirilmelidir. Örneğin mobil sitelerde hareket halinde iken size ulaşmak isteyen müşterilerinize kolaylık sağlamalısınız.

4. Link inşaası ve Bağlantı Kurma: Bahsettiğimiz gibi otorite olumlu itibarın bir meyvesidir. Tarafsız kaynakların sizi işaret etmesi ve sizin hakkınızda olumlu şeyler söylemesi çok önemlidir. Parayla satın alınan yazı ve linklerin bir tutarlılığı yoktur. Zaten siz kaliteli bir iş yaptığınızda sizi takip edenler biryerlerde sizden bahsedecektir.