Kodlama , bir zamanlar sadece bilgisayar oyunları ve bazı elektronik cihazlarda kullanılıyordu. Modern dünyanın olmazsa olmazlarından biri oldu. Hayatımızı şekillendiren, işimizi kolaylaştıran kodlama giderek yaygınlaşmaya başladı. Durum böyleyken yeni başlayacakların kod yazmayı öğrenmesi için mükemmel bir zaman.

Hemen hemen her cihaz, elektronik eşya ve modern makineler biraz da olsa kod içerir .

Ne kadar çok teknolojik ürün o kadar çok kodlama.

Kodlamanın ne olduğunu ve onu neden öğrenmeniz gerektiğini anlatarak başlayacağız .

Kodlama nedir?

Başlangıç olarak, kodlamanın ne olduğunu tanımlamamız gerekiyor . Çoğu programcı, kodlamanın şu şekilde olduğu konusunda hemfikirdir:

Bilgisayar veya bir kod okuyucu tarafından çalıştırılabilen ve belirli işlev / işlevlere sahip olan eylemlerdir.

Şimdi, bu tanım oldukça geniştir . Gerçekte, kodlamayla tam olarak ne kastettiğimiz, ne tür bir kodlamadan bahsettiğimize bağlıdır.

Örneğin, bir web geliştiricisi, duyarlı, işlevsel web siteleri oluşturmak ister. Bunun içinde işine en uygun kodlama dilini seçip onunla devam etmek zorundadır. Amaç ortaya iyi bir web sitesi çıkarmaktır.

Diğer bir örnek, navigasyon ve havacılık alanında çalışan birini düşünün. uçağın uzun yolculuklar sırasında oto pilotta çalışmasını sağlayan bir kod yazması gerekebilir . Bu, bir web sitesi oluşturmaktan tamamen farklı olsa da, yine de kodlama aşamasındadır.

" Yeni başlayanlar için kodlama nasıl yapılır?" sorusunun yanıtlarını aramaya başlamadan önce ne tür bir kodlama yapmak istediğinizi düşünmeniz gerekir.

Şimdilik, neden kod yazmayı öğrenmeniz gerektiğine hızlıca bir göz atalım.

Neden kod yazmayı öğrenmeliyim?

Yukarıda belirtmiştik, kodlama, hevesli olanlar için heyecan verici bir dünyadır. Kodlamayı diğer zor işler ile karşılaştırdığınızda siz de çok zor olmadığını göreceksiniz.

Ortalama biri, temel kodlamayı bir kaç haftada öğrenebilir .

Birkaç aylık sıkı çalışma , en az bir programlama dilinde akıcı olmanızı sağlayabilir .

Kodlamayı öğrenmeniz için bazı nedenler;

Kodlama eğlencelidir! Web sitesi, mobil oyunlar yapabildiğinizi hayal edin. Kod yazmayı öğrenirseniz, tüm bunları ve daha fazlasını yapabilirsiniz!

Kodlama size kıymetli beceriler kazandıracaktır . Yeni başlayanlar için nasıl kod yazılacağını öğrenmek, yazılımcı olarak kariyer yapmak için sizlere bir adım attıracaktır. Yazılımcılar, modern dünyanın her yerinde talep görmektedir.

Günümüzde o kadar çok yazılım dili vardır ki, büyük firmalar her biri için alanında uzman yazılımcılar aramaktadır. Sizde aranan kişilerden biri olmak için motive olup biran önce öğrenmeye başlayın.

Hemen kodlamaya başlamanız için yüzlerce neden sayılabilir. Bunlardan bir kaçını aşağıda anlatmaya çalıştık.

Yeni başlayacaklar için kılavuz

Kodlama, diğer birçok teknik beceriye kıyasla öğrenmesi nispeten kolay olsa da, yine de insanları çok korkutan bir şey.

İlk bakışta karmaşık, kafa karıştırıcı gelebilir . Demek istediğim, bir yazılım deneyiminiz yoksa bir web sitesini nasıl kodlayacağınızı öğrenmeye başlarsınız?

1. Adım: Neden kodlamayı öğrenmek istiyorsunuz?

Bir eğitim satın almadan veya Youtube videoları izlemeye başlamadan önce, kendinize şu soruyu sorun. Neden kod yazmayı öğrenmeliyim sorusunu yöneltmelisiniz.

Ne elde etmeyi umduğunuzu, kodlamayı neden öğrenmek istediğinizi ne kadar zaman ve para ayırmanız gerektiğini dikkatlice düşünün .

Düşünün;

Ne tür becerilere sahip olmak istiyorsun . Bir web sitesi geliştiricisi olmak ister misiniz ? Belki de mobil uygulamalar geliştirmeyi tercih edersiniz ? Bunun hakkında dikkatlice düşünmeniz gerekecek çünkü öğreneceğiniz dilleri bu düşünce sonucunda ortaya çıkacaktır.

Neden kod yazmayı öğrenmek istiyorsun? Hobi amaçlı boş zamanlarınızda kod yazmak mı istiyorsunuz? Yoksa, tüm vaktinizi buna ayırıp bir kariyer mi hedefliyorsunuz?

Ne kadar zaman ve para ayırabilirsin? Kod yazmayı öğrenmek için haftada sadece birkaç saatiniz olacaksa, çok yoğun bir kursa kaydolmanın muhtemelen pek bir anlamı olmayacaktır. Kodlamada nasıl ilerleyeceğinizi belirleyin. Bir öğrenme takvimi, kariyer hedefi adını ne olursa olsun adımlarınızı planlayın ve hayata geçirin.

2. Adım: Doğru yazılım dilini seçin

Farklı yazılım dilleri farklı beceriler gerektirir. Örneğin, bir web sitesini nasıl kodlayacağınızı öğrenmek istiyorsanız, HTML , CSS ve JavaScript gibi dilleri öğrenmelisiniz .

Benzer şekilde, mobil uygulama geliştirme için Java (Android için) veya Swift (iOS için) gerekir. Tabi mobil uygulama geliştirmek için bazı cross platformlar mevcut onlara başka bir yazıda değineceğiz. Doğru dili seçmek son derece önemlidir, bu nedenle yeni başlayanlar için en popüler olanlardan bazılarını aşağıda sıraladık:

Java Java, modern dünyada en çok tercih edilen yazılım dillerinden biridir. Çok yönlü bir yanı vardır. Android uygulamalar, web siteleri, masaüstü uygulamalar yazabilirsiniz.

Öğrenmesi nispeten basittir , İngilizce gibi okunur ve giriş seviyesi Java yazılımcıları için internette çok fazla örnek ve doküman vardır.

Python Java gibi çok yönlü bir programlama dilidir ve birçok farklı kullanıma sahiptir . Pek çok akademisyen ve araştırmacı, veri analizi programları oluşturmak için Python kullanır.

Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeni teknolojilerin yükselişi ile Python programlama dili yeni trendler arasına girdi . Öğrenmesi kolay ve okullarda öğretilen en popüler dillerden biridir. Bu nedenle, yeni başlayanlar için nasıl kod yazılacağını öğrenmek isteyenler için iyi bir alternatiftir.

Ruby

Ruby, full-stack web geliştiriciler için giderek daha popüler hale gelen bir dildir. Ruby on Rails framework aracılığıyla yeni bir web sitesinin hem ön(front end) hem de arka(back-end) bileşenlerinin sorunsuz entegrasyonuna olanak tanır.

Bir web geliştiricisi olmayı planlıyorsanız, en azından Ruby'nin temellerini öğrenmenizi tavsiye ederim . Bu şekilde, doğrudan çalışmak zorunda olmasanız bile, dile aşina olmanız önemlidir.

Solidity

Kripto para birimleri ve blockchain geliştirmeyi düşünüyorsanız, Solidity öğrenilecek en iyi programlama dillerinden biridir.

HTML

Ara yüz geliştirmek istiyorsanız, HTML öğrenmelisiniz. Browserların anlaması için geliştirilen bir dildir. HTML öğrenilmesi en basit dillerden biridir ve yeni başlayanların ilk tercih ettiği dildir.

HTML öğrenmek çok basittir. Online HTML editörlerinde bile kendinizi geliştirebilirsiniz.

CSS

CSS, web sayfalarındaki içeriği bir şekle sokmak ve biçimlendirmek için kullanılır. Öğelerin rengini ve boyutunu, konumunu ve tüm düzenini değiştirmek gibi şeyler yapmanıza olanak sağlar.

HTML de olduğu gibi, bir front-end web geliştiricisi olmayı planlıyorsanız CSS de önemlidir. HTML ve CSS birbirinden ayırt edilemez 2 dildir. Bence bu ikisinden birini seçtiyseniz ikisini de öğrenmek zorundasınız.

3. Adım: Öğrenmenize yardımcı olacak kaynakları seçin

Yukarıda bazı popüler dilleri sıraladık. Sırada bunları öğrenmek için eğitim kaynaklarını nasıl seçeceğimizi anlatacağız.

Bunlardan bazıları;

Online yazılım kursları: Çevrimiçi kodlama kursları , yeni bir programlama dili için bir fikir edinmenin en iyi yollarından biridir.

Ders kitapları: Genelde giriş seviyesi kitaplar bir dilin temelini öğretirler. Her zaman elinizin altında olması bir avantajdır. Dezavantajı da kendini güncelleyemez. Gidip yenisini almanız gerekir. Malumunuz yazılım dilleri sürekli kendini güncelliyor.

YouTube videoları: Video eğitimleri, kavramları çözmenize yardımcı olabilecek harika kaynaklardır.

4. Adım: Bir kod düzenleyici İndirin

Birçok çevrimiçi kurs, doğrudan tarayıcınızda editör aracılığıile kod yazmanıza izin verse de, bunun gerçek dünyada böyle olmadığını bilmemiz gerekir. Çevrimiçi kursunuzu tamamladıktan sonra , kodunuzu doğrudan bir kod düzenleyiciye (IDE) yazmaya başlamanız gerekecek , bu yüzden öğrenmenin başında bu alışkanlığı edinmeniz çok önemlidir.

Çoğu yazılım dilinin kendi IDE'si vardır.

Örnek verecek olursak;

C#: Visiual Studio Java: Eclipse Python: PyCharm

Gibi bir çok örnek sıralayabiliriz. Bu arada her programlama dilinin birçok IDE alternatifi vardır. Bu IDE'lere kolayca erişebilirsiniz.

HTML ve CSS gibi basit diller doğrudan basit bir metin editörü yeterli olacaktır.

Adım 5: Sürekli pratik yapın

Seçtiğiniz dil hakkında temel bilgiye sahip olduğunuzda , örnek projeler oluşturarak başlamanız gerekecektir . Şu anda bunun çok uzak bir ihtimal olduğunu düşünebilirsiniz ama öğrenmeye başladığınızda ne kadar hızlı ilerlediğinize şaşıracaksınız.

Kendimize en uygun IDE ve yazılım dilini seçtikten sonra pratik yapmaya başlayabiliriz. Şunu unutmayın; en iyi yazılımcılar tecrübe ile bir şeyleri öğrenirler. Edineceğiniz tecrübeye hiçbir kitapta veya online eğitim kursunda elde edemezsiniz. Bir şeyi ne kadar çok tekrar ederseniz zihninize kazınması o kadar kolay olacaktır.

6. Adım: Çevrimiçi bir topluluğa katılın

Yeni başlayanlar genelde yeni kodlama yapmaya başladıklarında kendilerini yalnız hissedeceklerdir. Bu durumu çevrim içi bir platforma, forum a üye olarak aşabilirler. Orada fikir alışverişi yapabileceğiniz binlerce insan vardır. Hatta kendinize bir iş ağı bile oluşturabilirsiniz.

Örneğin, bir dil öğrendiğinizi varsayalım ve aklınızı başınızdan alan bir algoritma yazmanız gerekti . Çevrimiçi bir kodlama forumuna katılmak , sorularınızı yanıtlayabilecek ve yaşadığınız sorunları aşmanıza yardımcı olacak kişilerle doludur. Eminim ki aralarından bir kaçı paylaşmanın ne kadar güzel olduğunu bilip size yardımcı olacaktır.

7. Adım: Başka birinin kodunu inceleyin

Kodlamanın temellerini öğrendiğinizi ve belli bir aşamaya geldiğinizi varsayalım, daha fazla detaya inmenin zamanı geldi . Öğrenmeye devam etmenin ve bir programlama dili hakkındaki bilginizi pekiştirmenin en iyi yollarından biri, başka birinin kodunu incelemektir.

Bir yerde başladığınız yazılım dili ile alakalı bir proje bulun - GitHub başlamak için iyi bir yerdir. Burada binlerce projeyi farklı dil alternatifleri ile bulabilirsiniz. Bulduğunuz projeyi IDE'de açın.

Kodu okuyun ve satır satır ne yapmak istediğini anlamaya çalışın. Gerekirse yorum ekleyin. Daha iyi yazabileceğinizi düşündüğünüz yerleri değiştirin.

Bitirdiğinizde, düzenlediğiniz kodu kaydedin ve yeniden yükleyin , böylece diğer insanlar düzeltmelerinizi görebilir ve sizin de başka birinin projesine yaptığınız gibi düzeltmeler yapabilir. Bunun bir döngü olduğunu düşünün her seferinde daha mükemmel yazılmış bir kod. Hayal edin çok güzel değil mi?

8. Adım: Öğrenmeye Devam Edin

Bir bakıma, programlama dilleri diğer diller gibidir . Akıcı konuşmak istiyorsanız düzenli pratik yapmanız gerekir ve yeterli seviyede pratik yapmazsanız unutursunuz. Bu nedenle, her gün yeni şeyler öğrenmeye devam ettiğinizden emin olmanız çok önemlidir. Unutmayın yazılım dilleri sürekli kendilerini günceller. Bu yüzden sizde kendinizi güncellemelisiniz.

Her şeyi kafanızda oturmuş bir mimari yapı veya yöntem ile yapmaya çalışmayın. Farklı yöntemler deneyin farklı şeyleri sürekli deneyin.

Son ipuçları

Eğer bu işi severek yaparsanız kod yazmak eğlenceli, heyecan verici ve tatmin edici olabilir . Doğru yapıldığında, kodlamayı öğrenmek size hayatınızın geri kalanında yararlanabileceğiniz kıymetli beceriler kazandırabilir. Aynı zamanda kodlamayı öğrenmek zorda olabilir.

Bunu düşünerek, yeni başlayanlar için yukarıda bir şeyler yazmaya çalıştım. Umarım yazılıma başlama serüveninde sizlere bir nebzede olsun faydası olur.

Özetlemek gerekirse, bir yazılım dili öğrenmeye başlamak istiyorsanız şunları yapmalısınız:

  • Ne yapmak istediğinize karar verin.
  • Doğru dili seçin.
  • Online bir kurs seçin ve öğrenmeye başlayın.
  • Doğru kod editörlerini (IDE) kullanın .
  • Pratik yapın, pratik yapın ve biraz daha pratik yapın! Sürekli pratik yapın.
  • Online bir topluluğa katılın (forum vs.).
  • Başkasının kodunu inceleyin.
  • Öğrenmeyi asla bırakma!

İşte karşınızda - yeni başlayanlar için kod yazmayı öğrenmek için 8 adımlı bir kılavuz. Artık bahanen yok. Ertelemeyi bırakın ve kodlamayı öğrenmeye başlayın!