SEO , bilgi arayanların daha iyi bilgi alabilmelerini sağlamak için sürekli kendini geliştiren bir sektördür. İlk sayfada sıralamaya girebilmemiz için uğraşmamız gerekir. Anahtar kelime araştırması, içerik geliştirme, sosyal medya gibi konulara hakim olmamız gerekir. Başka bir deyişle, oldukça zaman alan bir iştir.

Maalesef bu olumlu çalışmaların yanında dikkat etmemiz gereken bir negatif SEO sorunu mevcut. Web sitelerini doğal yollar ile geliştirmek ve ileriye taşımak istemeyenler bulunuyor. Bunun yerine, hilekarlık yoluyla SERP'te üst sıraları hedefleyen eylemleri tercih eden kişiler de var. Bazı SEO uzmanları, hızlı sonuçlar elde etmek için negatif SEO uygulayabilir. Bu işin uzmanı olmayanlar yanlış yönlendirmeler sonucunda kendi sitelerine negatif SEO yapabilirler.

Negatif SEO ile nasıl baş etmemiz gerektiğini bilmeliyiz.

Negatif SEO nedir?

Negatif SEO, "Siyah Şapkalı SEO" olarak da adlandırılır. İitibarınızı zedelemek, sitenizde kötü niyetli taktiklerin kullanımını içeren taktiklerin tümüdür.

Negatif SEO Örnekleri:

  • Link farming (Link çiftliği): Spam içerikli, ilgisiz bağlantılar barındıran sitelerden web sitenize link verilir.
  • Kopya web sitesi: Kopla içerikler üretmek ve birden fazla sitede yayınlamak. Google bunu bir manipülasyon olarak görebilir. Sizin içeriğiniz özgün olsa bile sitenize yaptırım uygulayabilir.
  • Sahte sosyal medya profilleri: Sosyal medyada yayınlanan olumsuz yorumlar size zarar verebilir. Spam taktikleri kullananlar genellikle sosyal medya aracılığıyla saldırmayı tercih ederler. Facebook veya Twitter'da sahte hesap oluştururlar. Bu hesaplarda ahlak kurallarına aykırı çoğu şeyi sizin adınıza paylaşabilirler.
  • Sitenin indeksini silme: Robots.txt dosyanızı sunucudan değiştirme eylemidir.
  • İftira 😁: Yanıltıcı içerikte diyebiliriz. şikayetvar, google haritalar gibi paylaşım alanlarından işletmeniz adına yapılan yanıltıcı beyanlardır.
  • Site hızı yavaşlatma: Web sitelerini yavaşlatmak, negatif SEO yapanların tercih ettiği bir yoldur. Siteyi tarayarak, sunucu yükünü arttırabilir ve sitenize zarar verebilirler. Form sayfalarında (iletişim formu gibi) veri tabanınızı yoracak ve yavaşlatacak işlemler yapılabilir. Bu yüzden captcha kullanmanız önerilir.
  • DDoS saldırısı: Web sitenize erişimi engellemek için yapılan saldırılardır. Sisteminizin kaldıracağından daha fazla trafik oluşturarak 5xx hatası verdirilmeye çalışılır.
  • Telif hakkı şikayetleri: Bir telif hakkı ihlali yapmamış olsanız bile, Google kendini ve telif sahibini koruma amaçlı sorun çözülene kadar ilgili içeriği index ten kaldırabilir. Kısa süreli bir index kaybı olsa da çok trafik alan bir içerikte sorun teşkil edebilir. Tüm analytic oranlarını olumsuz yönde etkileyecek bir hamledir.
  • Reklamlara sahte tıklama: Reklam bütçenizi bitirmek için yapılan sahte tıklama saldırılarıdır.
  • Hemen çıkma oranını arttırma: Arama sonuçlarında çıkan içeriklerinize girip, hemen çıkma eylemidir. Böylelikle hemen çıkma oranınız yükselir.
  • Kötü amaçlı yazılım ekleme: Diyelim ki sitenize kötü amaçlı bir saldırı var. Google kullanıcıları, yönlendirmeden önce "bu sitenin saldırıya uğrayabileceği" konusunda uyarıp trafiğin düşmesine neden olabilir.

Önemli not: Yavaş bir siteniz varsa, kopya içerikler kullanıyorsanız, spam sitelerden backlink almışsanız 🎉Tebrikler🎈. Artık sizde bir negatif SEO uzmanısınız. Tabi bu uzmanlık başkalarına karşı değil kendimize yaptığımız bir negatif SEO çalışması oluyor.

Google, negatif SEO hakkında ne düşünüyor?

Açıkçası, Google herkesin kurallara göre oynamasını istiyor. Google Webmaster'ın 2012'de Negatif SEO'nun varlığını kabul etmesi büyük endişeye yol açtı. Google Web Yöneticisi Matt Cutts; "Deneyimlerime göre, negatif SEO hakkında bilgi sahibi olan birçok insan var ama bunlardan çok azı bunu eyleme döküyor. "Ayrıca, küçük işletmelerin Negatif SEO konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirtiyor. Yalnızca büyük, rekabetçi pazarlarda ve kelimeler de kullanılan bir yöntem olduğunu söylüyor.

Google, Negatif SEO ile ilgili herhangi bir şey yapıyor mu?

Elbette, Google arka planda her türlü işi yapıyor, Ancak güncellemelerinde bunu detaylı olarak açıklamıyor. Çünkü bu işle uğraşanlar algoritmalarını güncelleyip yeniden bu durumdan yararlanmanın bir yolunu bulurlar.

"Bağlantı reddi (link disavow)" özelliği Ekim 2012'de kullanıma sunuldu. Google'ın negatif SEO ile ilgili endişelere verdiği genel yanıttı. Bu araç sayesinde, zararlı bağlantıların websitemiz için hiçbir anlam ifade etmediğini gösterebiliriz. Google, zararlı URL listelerini içeren basit bir metin dosyası aracılığıyla sorunu çözmemize yardımcı olur.

Google Web Mastet Blog, iyi ve kötü siteleri detaylı analiz edip elde edilen veriye göre bu aracı kullanmamızı önerdi. "Sitelerin büyük çoğunluğunun bu aracı kullanması gerekmiyor," diye bir ekleme yaptı. Zararli link analizini , SEMRush, Ahrefs gibi araçları kullanarak yapabilirsiniz.

Negatif SEO'ya karşı nasıl korunursunuz?

  1. Google Search Console'u etkinleştirin. Artık web sitenizle ilgili olup biten çoğu şeyi buradan takip edebilirsiniz. Sorunları ve analizleri mail yardımı ile alabilirsiniz. Negatif SEO'yu önlemek için farklı stratejiler uygulayabilirsiniz. Web sitesi geri bağlantılarını izleme, şüpheli geri bağlantıları reddetme ve web sitenizi kötü amaçlı yazılımlardan koruma.

  2. Geri bağlantılarınıza bir göz atın. SEMrush gibi platformları kullanarak geri bağlantılarınızı izleyebilirsiniz. Düşük kaliteli web sitelerinden geri bağlantılar oluşturmak, olumsuz SEO uygulayıcılarının tercih ettiği bir yöntemdir.

  3. Önemli geri bağlantılarınızı yakından izleyin. Yine, SEMrush bunun için harika bir araçtır. En önemli geri bağlantılarınızı işaretleyin ve kaldırıldıklarında bilgilendirilmenizi isteyin. Kaliteli bağlantılar kaldırıldığında, site sagipleri ile iletişime geçebilir ve tekrar eklemelerini isteyebilrisiniz.

  4. Web sitenizi bilgisayar korsanlarından ve kötü amaçlı yazılımlardan koruyun.

  5. Güvenliğe Önem verin;

  • Güçlü bir yönetici şifresi kullanın.
  • Mümkünse iki aşamalı kimlik doğrulamayı kullanın.
  • Yazılım sürümünüzü güncelleyin.
  • Premium güvenlik eklentileri kullanın ( WordPress vs. kullananlar için)
  • Otomatik yedekleme sisteminizi kurun.
  1. İçerik hırsızlarına ve taklitçilere dikkat edin. Copyscape ve Grammarly , içeriğinizin diğer kopyalarını bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sitenizdeki yazı kalitesini iyileştirebilir ve kazara intihali önleyebilir.

  2. Sosyal medyada hakkınızda konuşulanları takip edin. HubSpot, Hootsuite ve Social Mention, sosyal dinleme araçlarını kullanın. Bu araçlar adınız sosyal medyada her geçtiğinde bildirimde bulunur.

  3. Web sitenizin yükleme süresini hızlandırın. Google Analytics ve Search Console Uyarıları, web sitenizin yükleme süresi yavaşladığında size e-posta gönderir. Böylece ne zaman ve neden olduğunu anlayabilirsiniz.

  • Önbelleğe etkinleştirmeniz,
  • Kaynak tüketen eklentileri veya kodları kaldırmanız,
  • Görüntü boyutlarınızı optimize etmeniz,
  • Fazla koddan kurtulmanız veya
  • spam gönderen etkinliğini engellemek için adımlar atmanız gerekebilir.

Negatif SEO üzerine son sözler

Negatif SEO gerçektir. Bir web sitesi sahibi olarak yapabileceğiniz en iyi şey, bu duruma sebebiyet veren farklı yollar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Kendinizi korumak için en güncel araçları kullanmalısınız.