Programlamaya yeni başladığınızda kafalar biraz karışık olur. Kendinizi kodlar içerisinde kaybolmuş ve çaresiz hissedersiniz. Bu durumda sizi farklı programlara bakmaya ve daha kolay öğrenebileceğiniz syntaxları bulmaya yöneltir. Her şeyi yapmak istersiniz ama hiç birşey yapamazsınız. Sonunda bunun sizi bir felakete sürüklediğini anlamaya başlarsınız. Buna benzer yanlışlara düşmemeniz için bir kaç ipucu yazmak istiyorum.

1. Programlama dilleri çokta önemli değil

Bu başlık yanlış anlaşımlasın programlama dilleri aslında çok önemlidir. Burada belirtmek istediğimiz şey öğrenilecek olan algoritma bilgisdir. Sadece yapmanız gerek ne yapmak istediğinizi belirleyip bu amaca uygun bir programlama dili seçmeniz.

Java, Python, Javascript, C ++ öğrenebilirsiniz, ancak olayın sonunda çoğu dil arasında çok büyük bir fark olmadığını görür ve çok çabuk adapte olabilirsiniz. 2021'de hangi programlama dilinin popüler olduğu veya 2025'te hangisinin en iyisi olacağı konusunda öngörülerde bulunup kafanızı karıştırmanıza gerek yok. Bir programlama dilini öğrendikten sonra yenisine başlamak çok kolaydır.

Bu durumu İngilizce, Almanca veya İspanyolca öğrenmek gibi düşünebiliriz. Bir selamlama kelimesinin kullanımını öğrendiğinizde , herhangi bir dilde kullanmakta oldukça kolay olacaktır. Her dilin bir selamlama kelimesi vardır: Merhaba, Hallo veya Hola . Aynı şey programlama dilleri için de geçerlidir.

Bir programlama dilinin değişken, döngü, koşullu, yöntem, veri türleri gibi ana yapılarını öğrendikten sonra, diğer tüm programlama dillerinde de aynı eylemler olduğu için size tavsiyem şu;

Birini seçin ve başlayın

2. Bir hocanız olsun

Akıl hocalarının dünya üzerindeki etkileri tarih boyunca görülebilir. Üniversite sistemi devreye girmeden önce çıraklık, eğitimin temeliydi. Dünyanın en büyük sanatçılarından ve yaratıcılarından bazıları başka birinin çırağıydı.

Bir hoca, işi daha iyi anlamanıza ve daha güçlü bir beceri temeli oluşturmanıza yardımcı olur. Zor kavramları anlamanıza yardımcı olacak deneyime sahiptirler. En önemlisi birşeye takıldığınızda sizi doğru yöne yönlendirirler.

Sadece programlama becerileriniz hakkında değil, aynı zamanda, sunum becerileriniz, teknik dokümantasyonu nasıl yazacağınız, diğer mühendislerle etkili bir şekilde işbirliği yapma gibi konularda da geri bildirim alabilirsiniz. Sorunları anlamanıza ve odaklanmanıza fayda sağlarlar.

Bir alman atasözü derki;

Öğretmen nasılsa sınıf da öyledir.

3. Kendinizi kimseyle karşılaştırmayın

Kendinizi diğer insanlarla karşılaştırmak, sosyal yönelimli varlıklar olduğumuz için genellikle doğal karşılanır. Ancak ölçülü olan her şey iyidir.Kendinizi LinkedIn'deki diğer kişilerin profillerine bakıp kıyaslama yaparken bulursanız, durmanız gerekir. Orada her zaman senden daha zeki ve daha başarılı biri olacak. Sizi başarısızlığa götürecek zehirli düşüncelerden kaçınmanız gerekir .

İlham almak ve başkalarına bakarak motive olmak kıskanmak değil, aksine iyi birşeydir. Bu iki duygu arasında ince bir çizgi vardır. Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmaya odaklanmalısınız.

4. IDE olmadan kod yazmayı öğrenin

Evet, çok zor birşey önerdim farkındayım, ama inanın bana bir IDE'nin yardımı olmadan kod yazdığınızda, kendinizi inanılmaz zor bir duruma sokuyorsunuz. Yeterince bu konuya çalışırsanız. Siz IDE ye birşeyler önermeye başlayabilirsiniz.

Günümüzde, Visual Studio , Android Studio gibi çok güçlü IDE ler mevcut. Bunlarda yetmiyor Resharper gibi kod yardımcıları kullanıyor. IDE ve yardımcılar bir çok şeyi öğrenmemize katkıda bulunurken aynı zamanda da bizim tembelleşmemizi sağlıyorlar.

Sizden kesinlikle bir IDE kullanmamanızı istemiyorum, ancak başladığınızda, bir metin editöründe kodlamayı düşünebilirsiniz. Manuel şanzımanlı bir araba kullanmayı öğrenmek ve ardından otomatik şanzımana geçmek gibidir.

5. Acele etmeyin

Acele etmeyin. Sadece kodlama, sözdizimi ve veri yapılarını değil, aynı zamanda dili yönlendiren tasarım ilkelerini öğrenmek için zaman ayırın. Java'nın bugün olduğu yere ulaşmasının 25 yıl sürdüğünü ve dili geliştirmiş çok yetenekli insanların olduğunu unutmayın. Bir ay çalışıp Java bildiğinizi söyleyemezsiniz. Problemleri çözmenize yardımcı olacak temel bilgileri hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz, ama bu uzun vadede yeterli olmayacaktır. Yakında daha fazla sorumluluğa sahip olacaksınız ve başka birşeye asla yeterince zaman ayıramayacaksınız. O zaman geldiğinde bilmediğiniz şeyler sizi rahatsız etmeye başlayacak.

Bu yüzden ince ince öğrenmeye odaklanın. Daha fazlasını öğrenmek için biraz daha fazla zaman ve çaba harcayın. İnanın bana, bu durum kariyerinizde çok büyük bir fark yaratacaktır.